L’ASSOCIACIÓ


OVETATS L’ASSOCIACIÓ EL SIMPOSI DOCUMENTACIÓ CONTACTE

Característiques
Objectius
Activitats

Característiques
Objectius
Activitats

L’associació Una Sola Terra

Característiques

L’associació Una Sola Terra, fundada l’any 1996, recull l’esperit i la tasca del Simposi Internacional Una Sola Terra -una idea iniciada per l’ecologista Santiago Vilanova-, que s’organitza bianualment a Barcelona des de l’any 1989 i en què han participat els principals activistes i pensadors mundials de l’ecologisme.

L’associació va ser creada per personalitats del món del periodisme, la comunicació, l’arquitectura i el dret amb la finalitat de preservar la independència i l’esperit crític dels continguts d’aquest simposi, editar-ne les ponències i promoure el debat sobre el desenvolupament sostenible.

El seu àmbit d’actuació tant és nacional com internacional i s’adreça a totes les persones de totes les edats.

Tant l’associació com el simposi bianual porten el nom de l’informe Only One Earth, coordinat per Barbara Ward i René Dubos per encàrrec del secretari general de les Nacions Unides, Maurice F. Strong, després de la Conferència d’Estocolm sobre el Medi Ambient Humà de 1972 i en la qual van participar 152 consultors de 58 països, entre els quals hi havia Barry Commoner, Thor Heyerdahl, Konrad Lorenz, Margaret Mead, Aurelio Peccei, Lewis Mumford i Vladimir Solokov.

Aquest informe va ser el primer que va aportar una visió global i holística dels problemes del medi ambient i que va situar la base teòrica del desenvolupament sostenible.

Objectius

Els objectius de l’associació són la defensa del desenvolupament sostenible, de la promoció de les energies renovables, del vulcanisme, de l’ecologia marina, de l’arquitectura bioclimàtica i del dret a la informació ambiental de la població. I més concretament:

­ Promoure el debat sobre el desenvolupament sostenible en l’àmbit local, nacional i internacional.
­ Organitzar el Simposi Internacional Una Sola Terra, del qual ja s’ha arribat a la vuitena edició.
­ Dissenyar ecoprojectes en l’àmbit de la comunicació.

Activitats

L’associació Una Sola Terra ha establert, durant els darrers anys, una important xarxa de relacions internacionals amb associacions i entitats ecologistes. Disposa d’un ampli arxiu bibliogràfic i d’una videoteca única basada en les entrevistes i enregistraments de totes les personalitats que han participat en els simposis.

Una Sola Terra va organitzar el novembre de 1995 un col·loqui internacional a Barcelona, en forma d’homenatge, al filòsof ecologista Denis de Rougemont (1906-1985) sota el lema “Regionalisme, federalisme i ecologisme”. També, el setembre de 1997 va organitzar un simposi internacional a Tolosa de Llenguadoc sota el lema “Desenvolupament sostenible. El paper de les regions”.

L’associació també organitza les Jornades Internacionals de Vulcanologia a Olot (Garrotxa) i el Simposi Internacional d’Ecologia Marina a Palafrugell (Baix Empordà) i promour actes, conferències i debats arreu del territori.

Entre els principals projectes endegats recentment per l’associació Una Sola Terra es troba l’Espai Cousteau-Planeta Oceà a la Costa Brava i un forn solar a La Bisbal d’Empordà.